dinsdag 28 februari 2023

De 2e maand aan het eind.

Nog net februari en het is, als de zon er door komt, echt genieten op de tuin. Ondanks ijzige wind uit het noord oosten.

De crocussen bloeien soms voorzichtig.


En soms uitbundig.


En hoewel alleen omdat de familie is opgegeten ook domweg mooi.


Af en toe zie je al een vermoedelijk te vroeg ontwaakte hommel bij de crocussen voorbij schommelen.  Hopelijk vind die snel weer een plek om verder te slapen na de snelle snack.

Zelf schommel ik ook over de tuin. Klussen zijn er altijd en na het muizen intermezzo heb ik eindelijk een plek voor het stro gevonden. De ombouw onder de bank is amper te zien maar bodem en zij en achterkant zijn van oude plastic plaat voorzien om het iets droog te houden en boven en voorkant zijn zonder om lucht en toegang te geven.


De 1/3 stro baal past prima de rest ligt in de kas en op de composthoop. Andere klussen zoals het gereedschap nalopen zijn ook gedaan. Nu de kas nog een keer schoonmaken in maart. De schuur waar nodig beitsen op een mooie april dag. Ondertussen bedenken hoe ik de bank annex troon moet verstevigen want daar komt onderaan uiteraard rot. Kortom vervelen hoeft niet.

Dan is er nog oogst van de tuin te halen. Sla staat er in de vorm van Veldsla, een winter sla, en als kruiden de eerste daslook, veldzuring, speenkruid en veldkers.

Wat betreft niet aangewaaid maar geteeld de laatste prei. Ook meteen de enige want ach ja beestjes .


Wel een prima maaltje gelukkig. Prei teel ik altijd en elk jaar is het schamel. Winterprei kan natuurlijk veel langer op de tuin maar als de eerste sla blaadjes komen wil ik ze van de tuin hebben. Omdat ik ze tussen het andere spul teel worden ze nooit zo groot voor de winter en daarna halen ze het niet meer in.

De keus van de tuinier. Een andere keus is de palmkool. Die vind ik prachtig en ze komt nu wij geen min 20*C meer krijgen makkelijk door de winter. Dus ik laat ze staan en oogst niet alles weg. Nu kan ze straks een heleboel knoppen maken die ik als broccoli oogst. Die eerste palmkool knoppen zijn super lekker.


Het blad wordt wel snel minder als die knoppen eenmaal geoogst zijn maar dan gaat alles op de composthoop en begint het nieuwe tuinseizoen echt.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten