zondag 25 juli 2021

juni en juli

 Juni is snel gegaan en eigenlijk is juli ook al bijna voorbij.

De oude druif die dood leek te zijn heeft ondertussen vanuit de grond alweer twee meter lange uitlopers. Lastig dat ik geen geduld had en er al een nieuwe pitloze druif naast gezet had. Nu groeien ze door elkaar.

Zo gaat het op de tuin. Even niet opletten en de natuur die echt wel meespeelt op de volkstuin doet andere dingen.

De zomer groenten zijn ondertussen op stoom. Er staan weer courgettes tegen palen in het bed voor de kas. De eerste vruchten zijn geoogst.


De zomerbloemen bloeien en de geur van Phloxen overheerst bij binnenkomst zelfs de geur van de rozen.


De daglelies bloeien en voegen een zoete smaak toe aan de laatste sla. Wat ik nieuw gezaaid had aan sla is genekt door een ander beestje dan mijzelf. Maar wie weet wat er toch nog opnieuw komt van het nieuwe zaadgoed.


In de winter compostbak is de pompoen hard aan de groei en voor de brand ton zit zowaar weer een Lathyrus. 

In de schaduw van compostbak en ton staat een Zingiber Mioga. Japanse gember. Dat is een nieuwe dit jaar. Je eet niet de knol, die van deze soort giftig is, maar gebruikt de bloemen die vlak bij de grond zullen gaan groeien als basis voor gember thee. Ik heb nog niet eerder kennis gemaakt met deze plant. Leuk hoor weer even experimenteren. De plant zou kunnen overwinteren en misschien zelfs gaan woekeren. Dan overleeft het allicht mijn mee etende beestenboel. De toekomst zal het leren.


Voor nu komt langzaam maar zeker iets rust op de tuin omdat de meeste planten aan de groei zijn en er meer corrigerend dan ploeterend gewerkt kan worden.

Alle sla is naar de compostbak met de pluizige zaden en al. Nu kan de rest harder aan de groei.

Oh ja en ik kon het niet laten en heb nieuwe sierplanten gekocht. In het sier bed voor gaat de geranium eruit en terug naar huis. Er komen een vuurpijl plant, een meisjesogen plant en een zonnehoed plant voor in de plaats. De geranium kan over de thuis tuin verdeeld zo uit de kluiten is deze gegroeid.

Op naar augustus. Kijken of die net zo heet wil worden als het voorgaande jaar.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten