zaterdag 3 februari 2018

Snipperen

Rond deze periode wordt er in onze gemeente veel onderhoud aan het openbare groen gedaan. Daarbij creëert de gemeente een enorme berg houtsnippers. Daar willen ze van af.
En dan komen de mensen met grote tuinen en de mensen met een volkstuin om de hoek.
In november laten we ons met drie dames op de lijst zetten voor 1 lading snippers. Wanneer ze precies komen is altijd weer een verrassing. De afgelopen week was het zover.
Zes kuub snippers. De boer pakt alvast een deel omdat hij ze ook best gebruiken kan.
Dan blijft er best nog een berg voor ons over.

Dit is hem dan, de verkleinde "Dutch mountain" die een keer per jaar op het land ligt.
Deze keer iets dichter bij onze tuinen. Dus de kruiwagen gehaald, de spitvork en de stoute schoenen/laarzen.
De spitvork omdat je daarmee makkelijker in een houtberg steekt. De tanden van mijn vork staan dicht genoeg op elkaar dat het wel blijft hangen maar minder kracht kost.
En dan maar scheppen, lopen, storten, verdelen, teruglopen en die kringloop dan zo'n twintig keer herhalen. Een kruiwagen is ongeveer 80 liter. Reken het zelf maar uit.

De eerste kruiwagen vol gaat helemaal naar achteren. Best even moeilijk doen om al zigzag er te komen. Maar dan gaat het los.

Achttien kruiwagens later begint het er al aardig op te lijken. Meestal red ik er maar 10 maximaal per keer maar vandaag had ik vleugels.
Het verschil tussen de laatste laag snippers van vorig jaar en deze nieuwe is duidelijk te zien. Net alsof op het deel dat al klaar is de zon schijnt. Veel beter dan de kille modder die overal om de oude snippers heen kroop en probeerde mijn laarzen in te komen.

Klaar. Fijn is dat. Gewoon het idee dat die klus geklaard is en de paden er weer een jaar tegen kunnen.
Nu maakt de regen niet meer zoveel uit. Al mag ze best wel eens ergens anders gaan vallen. Met zo'n dikke 5 cm aan snippers loop ik vanaf nu wel droog.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten