dinsdag 16 mei 2017

Jammer

Soms heb je dagen dat het niet mee zit.
Op vrijdag bekeek ik mijn oude pruim en vond een tak met grijzig blad.
Nee he, het zal toch niet? Is dit loodglans?

De tak midden links is de pineut. Minder groen en met een ietwat grijzig uiterlijk. Het heeft wel iets van loodglans. Een ziekte die vaak de boom compleet nekt en die ook nog eens zo besmettelijk is dat alles aan de boom verbrand moet worden. De tak bloedt ook nog, dus... hoei.

Maar hoe zie je of je al tot in schoon hout zit met zagen.  Vooral als de hele boom ook nog eens van dit soort pakketjes heeft.

























Een door de vorige eigenaar afgezaagde tak zit vol met Tonderzwam. Die zit met het mycelium door de hele boom en dat lijkt best wel veel op de sporen van Loodglans.
Maar goed in de tak zat op 20 cm van de stam geen ellende en bij de stam zat dan dus waarschijnlijk deze laatste.

Voordeel van de tak verwijderen is dat er nu meer plaats is onder de boom.
























Het stoeltje kan weer gebruikt. Ach elluk nadeel hep nog steeds se voordeel.
De tak ligt fijngemaakt in de brand ton en wordt zodra het blad verdroogt verbrand voor de zekerheid.
Het gereedschap is grondig gereinigd en later, ietwat later gaat de hele kroon er af. Daar zit slechte bladgroei die er al was door de zwam. Tak sterfte noemen ze dat maar kroonsterfte is meer in de richting. Gelukkig is het nieuwe hout nog gezond.
Wat de pruimen gaan doen zal de toekomst vertellen. Er hangen er veel aan dus eerst oogst en dan zagen. Twee in plaats van 1 kroon tak. Zo heb je opeens meer werk dan gewenst.

En toen ik lekker lag uit te rusten van het werk werd ik nog plat gelopen ook. Maar dat was dan wel weer schattig. Nee Sjimmie ik heb geen lekkers in mijn vestzak.


Sjimmie is de buurkater of nikskater eigenlijk. Ondertussen voorzien van de bijnaam Sjimmie Freiherr von Eykelensteyn. Hij is zo vrij dat ie ook naar het nabijgelegen Hotel wandelt en aldaar de keuken bezoekt. Daarna gaat hij via de draaideur ook nog richting de kamers. De hotel eigenaren laten hem dan weer door de dierenambulance arresteren waarna zijn baasje een telefoontje krijgt om meneer daar op te halen. Hij mikt duidelijk op een abonnement bij de dierenambulance. Vrij en niet echt slim dus want nu zit meneer als de baas er niet is weer opgesloten tot ie snapt dat het hotel een verboden gebied is. Maar verder is het wel een lief beest hoor...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten